Quantcast
Channel: Frukt och bär – Allt om Mat
Viewing all 100 articles
Browse latest View live

Bovetegröt med blåbär och rostad nöt- och kokosmix

$
0
0

Gör så här

  1. Skölj bovetet först i hett och sedan i kallt vatten.
  2. Koka upp vatten och kokosmjölk i en kastrull. Tillsätt bovete, blåbär, kardemumma, vanilj, kanel och salt och koka utan lock ca 20 min på svag värme. Rör om då och då.
  3. Servera gröten med mjölk, nötter, kokoschips, blåbär, honung och äppelmos.


Glutenfri knäckig bärsmulpaj

$
0
0
  1. Sätt ugnen på 200°. Blanda de frysta bären med socker och majsstärkelse. Fördela bären i en smord pajform.
  2. Smuldeg: Smält smöret i en kastrull. Blanda havregryn, mjölmix, strösocker, pärlsocker, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke och rör i smöret. Toppa bären med smuldegen.
  3. Grädda mitt i ugnen ca 20 min, tills pajen fått fin färg. Servera pajen ljummen, gärna med vispad grädde eller vaniljglass till.

Jordgubbsmousse

$
0
0

  1. Blanda jordgubbar, vaniljstång, socker och vatten i en kastrull. Koka på svag värme till en kompott. Ta upp vaniljstången och mixa kompotten slät med mixerstav. Låt kallna.
  2. Vispa äggulor och honung till ett krämigt skum, ca 5 min. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
  3. Vispa grädden fluffig och fast. Smält gelatinbladet med lite grädde i en kastrull. Tillsätt lite av äggskummet. Blanda ner gelatinblandningen i äggkrämen. Tillsätt kompotten och vänd sist ner grädden.
  4. Fördela moussen i glas och ställ i kylen ca 2 timmar. Garnera moussen med krossade kakor.

Recept av: Alexandra Larsson

Glass-sandwich med rabarber

$
0
0

  1. Ansa och skär rabarbern i -tunna skivor. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten och 3/4 dl socker. Sjud utan lock tills rabarbern mjuknat. Låt kallna.
  2. Vispa grädden till fast skum. Vispa äggulor och 1/2 dl socker fluffigt. Vispa upp äggvitan. Rör ner rabarbern i äggulesmeten. Vänd ner grädde och äggvita.
  3. Häll smeten i en form, ca 20 x 25 cm, klädd med bakplåtspapper. Frys den ca 5 timmar.
  4. Garnering: Hacka och smält de båda chokladsorterna i mikro eller över vattenbad. Doppa halva kexen eller utstansade rundlar ur smörgåsrån i choklad och låt stelna i frysen.
  5. Stansa ut rundlar av glassen, ca 6 cm i diameter. Lägg glassen mellan två kex. Ställ bakelserna i frysen.

 

10 goda recept med svarta vinbär som bas

Allt det här kan du göra med grapefrukt

Så här skär du en vattenmelon snabbt och smidigt utan kladd – knepet du önskar att du alltid hade vetat

Njut av solen med en god bärsorbet


Koka sylt på säsongens frukt & bär

$
0
0
Spara säsongens härliga smaker i vackra syltburkar.

Här hittar du mest blåbär i sommar

$
0
0

I år ser det ut som att norra och södra Norrland får flest blåbär per kvadratmeter, något som normalt brukar tillhöra norra Norrland och Svealand, skriver SLU.

”Det finns också stora lokala variationer och om man bara letar på rätt ställen går det med all säkerhet att finna mycket bär i alla delar av landet”, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Blåbärssäsongen har varit mer utdragen och startat mycket senare än vanligt i år på grund av den kalla våren och sommaren.

Landets blåbärsproduktion kommer dock att landa på 550 miljoner kilo, vilket är klart mer än normalt.

fredrikbyline

Krusbär på fem sätt

$
0
0

Krusbär med sin härliga syra och goda smak passar till många olika rätter, drycker och pajer. Här hittar du fem smarriga recept på krusbär!

Våra 10 bästa recept på hjortron – nu är säsongen äntligen här

Chiapudding på 3 sätt – av Charlotte Jenkinson

Sylta och safta – tips, trix, recept och bästa tillbehören!

$
0
0

Konservera med socker

Strösockret gör sylten söt och hindrar den från att mögla och jäsa. Det beror på att strösocker drar till sig vatten och försämrar livsmiljön för mikroorganismer och bakterier. Det behövs ganska mycket strösocker, ca 500 gram per liter saft eller kilo bär, för att få effekt. Plocka helst bär eller frukt när det är torrt och fint väder ute. I regn och fukt trivs möglet bättre.

När man kokar sylt eller saft förstörs bakterier och jästsvampar, vilket innebär att kokt sylt håller längre än rårörd. Flaskor och burkar ska vara väl rengjorda. Häll sylten eller saften upp till kanten och skruva genast på locken för att ytterligare försvåra för mikroorganismerna. Både sylt och saft ska förvaras svalt. Vill du göra sylt och saft med mindre socker så är det bra att frysa in den eftersom den har kortare hållbarhet.

Konservera med syltsocker och pektin

För att sylt av till exempel hallon och jordgubbar ska bli lite fastare kan man röra i ett gelé-ämne som heter pektin. Det finns även naturligt i vissa bär och frukter. Omogna bär brukar ha en högre pektinhalt än mogna. Om man ska koka gelé av övermogna bär måste man därför tillsätta extra pektin.

Det finns även färdiga blandningar av pektin och natriumbensoat, till exempel melatin, som man kan tillsätta. Vill man göra det ännu enklare för sig kan man använda syltsocker. Det är strösocker blandat med pektin, citronsyra och konserveringsmedlet kaliumsorbat.

Rårörd sylt

Rårörd sylt, som inte ska kokas, är bäst att förvara i frysen. Lingon och hjortron innehåller bensoesyra, som gör att den rårörda sylten av dessa bär håller bättre än andra.

Vill man minska på sockermängderna i ett recept på sylt, saft eller mos går det bra, men i så fall måste dessa förvaras i frysen för att minska risken för att bakterier och mikroorganismer ska växa till sig. I stället för att frysa in själva sylten kan man frysa in bären. När man vill äta sylt till exempelvis pannkakorna kan man ta upp precis så mycket bär som behövs från frysen. Då behöver man inte tänka på exakta sockermängder och konserveringsmedel, eftersom sylten går åt på en gång.

Är det farligt med mögel i sylten?

Livsmedelsverket rekommenderar att man slänger saft som möglat. Om en sylt som innehåller minst 500 gram strösocker per kilo bär har möglat är den okej att äta när man har tagit bort mögelfläckarna. Är sockermängden mindre än så ska den slängas. Möglet i en lättsockrad sylt kan nämligen ha bildat mögelgift som man kan bli sjuk av. Det räcker inte att koka upp den lättsockrade sylten igen för att bli kvitt möglet. Kokningen tar visserligen död på mögelsvamparna, men giftet som de bildat finns kvar.

Behöver man skumma sylt?

Att skumma sylt och inläggningar när man kokar är kökskunskap som de flesta inte funderar över utan bara gör. En del hävdar att det är mögelsporer och bakterier som flyter upp till ytan och som man tar bort genom att skumma. Det stämmer inte, eftersom sylten kokar en stund så att bakterierna dör. Men det är ändå bra att ta bort skum för att få bort onödig luft i sylten och i burken. Luft gör att bakterier och mögel utvecklas lättare. På en skummig yta på sylten trivs mögel och bakterier bättre än på en slät. En annan anledning att skumma är utseendet, men om man fryser in sylten och inte bryr sig om hur den ser ut behöver man inte skumma.

Tillsatser

Sylt- och saftrecept innehåller ibland konserveringsmedel som natriumbensoat, för att få en bättre hållbarhet. I vissa recept ingår det även citronsyra. Det ger en friskare syrlighet och bidrar något till hållbarheten men räknas inte som ett konserveringsmedel. Askorbinsyra (vitamin C) är ett antioxidationsmedel som bevarar den ljusa färgen i exempelvis ett äppelmos, men är inte heller något konserveringsmedel.

Tips och råd för lyckad sylt och saft

Tipsruta safta och sylta konservera

Bakterier kräver tufft motstånd. Ta bort skadade eller mögliga bär och skär bort fula och skadade delar på frukter, svamp och grönsaker innan det blir mos, sylt eller någon god inläggning av dem, bakterier och andra mikroorganismer som alltid finns i luften och på råvarorna

Följ receptet noga. Ta så mycket strösocker som det står och ersätt det inte med sötningsmedel. Om man vill ha mindre strösocker eller använda sötningsmedel i en sylt eller liknande måste man frysa in den för att förhindra mögel.

Använd rena burkar och flaskor. Diska dem igen om de inte använts på ett tag och låt dem lufttorka. Om de ska fyllas med het saft eller sylt är det smart att först värma dem i en långpanna i ugnen (100°), eftersom en kall glasburk kan spricka av den heta sylten.

Marmelad- och geléprov

Kontrollera att marmeladen eller gelén kokat klart och fått rätt konsistens genom ett marmelad-/geléprov. Häll en klick på en kyld tallrik. Dra ett streck genom marmeladen/gelén med en sked. Om marmeladen/gelén inte rinner ihop är den klar. Låt den annars koka en stund till.

Källa: Allt om Mat ”Nyskördat”

 

Smarta prylar och tillbehör i skördetid!

Saftmaja eller saftkokare gör jobbet enklare

I en saftkokare kan du göra saft, sylt och mos på alla möjliga bär och frukter. Den här varianten rymmer 7,5 liter, alla tillbehör följer med och den funkar även på induktionshäll.Koka sylt och saft i saftmaja

Från John Wall, läs mer och köp här.

Praktisk syltburk

Med ett bra tättslutande lock håller sylten längre.

glasburk till hemgjord sylt

Från Bagaren och Kocken, läs mer och köp här.

Passervagga för äppelmos

Med en mosvagga slipper du skala och kärna ur äpplena. Skär bara äpplena i mindre bitar, koka dem mjuka och passera dem.

mosvagga passervaggaFrån Bagaren & Kocken, läs mer och köp här.

 

Kärna ur snabbt och enkelt

Med en mindre mängd päron eller äpplen är det praktiskt att ta bort kärnhuset innan man gör mos, sylt eller kompott.

urkärnare äpple

Från Cervera, läs mer och köp här.

Fina etiketter till sylt och saft

Märk sylten eller saften med sort och datum och ge bort i present!

etiketter till hemgjord sylt och saft

Från Kitchentime, läs mer och köp här.

Snygga glasflaskor till hemgjord saft

Fina glasflaskor med patentkork i porslin och med gummitätning.Glasflaska till hemgjord saft

Från Granit, läs mer och köp här.

Snabbplockat med bärplockare

Sätt fart i skogen och öka tempot på bärplockningen!

bärplockare

Från Kitchentime, läs mer och köp här.

Slow Juicer – 3 bästa juicemaskinerna (bättre än råsaftcentrifug)

$
0
0

Varför Slow juicer – och inte råsaftcentrifrug?

Slow Juicer har ett lägre varvtal än en råsaftcentrifug och man kan på ett effektivare sätt göra juice av råvaror som spenatblad och bär.

Juice från en Slow Juicer blir inte lika utsatt för luftens syre och det gör att den oxiderar långsammare, det vill säga att näringsämnen, färg och smak bevaras bättre. Restprodukten kan användas i bakning. Den består inte bara av fibrer utan ger också smak och färg till bröd.

 

Bäst i test: 3 bra Slow Juicer-maskiner

 

Bosch Vita Extractslow-juicer-test

Har en funktion som heter MixControl som gör att du själv kan kontrollera hur mycket fruktkött du vill ha. 150 W.  Läs mer och köp här.

 

Witt slow juicer slow-juicer-test

Effektiv juicer med ett större rör där du kan mata ner hela frukter och grönsaker. Har ett ergonomiskt handtag som gör den lätt att flytta runt. 240 W. Läs mer och köp här. 

Kenwod Pure Juice slow juicer bästa

Bra passform på delarna med markeringar som gör den lätt att sätta ihop. Anti dropp-propp och rengöringsborste medföljer. 150 W.  Läs mer och köp här. 

 

Så här funkar en slow juicer

Frukt- och grönsaksbitar läggs ner i ett matarrör där ingredienserna långsamt krossas och pressas, ungefär som om man hade pressat för hand. Juicen kommer ut ur ett rör och resterna i ett annat.

Vill man ha en mindre tjockflytande juice används den medföljande silen. Bäst av allt är att den är relativt tystgående; en inte helt oviktig detalj en tidig morgon.

Hur länge håller juicen i kylen?

Juicen kan förvaras i kylskåp två till tre dagar, men är bäst
om den dricks så snart om möjligt.


Plommon på 10 sätt – så här gör du

$
0
0

Plommon är inte bara goda som de är, de är även perfekta att göra sylt eller marmelad på. Här får du några kul tips på hur du kan tillaga dina plommon! Varför inte testa vaniljkokta plommon eller en god chutney.

 

7 saker att göra med övermogna bananer

$
0
0
overmogna-bananer-recept

1. Banankaka

Annas saftiga banankaka är lätt att baka och en riktig klassiker till fikat. Har du bananer som är på väg att bli övermogna är de perfekta i banankaka! Se receptet här.

Saftig banankaka

 

2. Morots- och bananmuffins

Inte lika söta som vanliga muffins. Perfekt som nyttigt mellanmål! Se recept härMorots- och bananmuffins

3. Bananfritters

En snabblagad efterrätt som är otroligt gott och som passar extra bra att göra på övermogna bananer. Stek dem i olja och servera med glass. Bitar av färsk ananas är också goda att fritera på detta sätt. Se recept här.Bananfritters

4. Bananpannkakor

Nyttiga, goda och mättande. Allt som behövs är banan och ett par ägg. Ha gärna i lite goda smaksättningar så som kanel och kardemumma. Och vill du ha dem extra mättande – mixa också i lite havregryn. Se hela receptet här. 

bananpannkakor

5. Raw chokladglass ­med banan- och jordnöts­glass

Banan ger fin sötma tillsammans med agavesirap i detta recept på raw chokladglass.raw-chokladglass

6. Vegansk smoothie med blåbär och ingefära

Denna blåbärsmoothie med banan och ingefära är flytande vitaminer för både stora och små. Se recept härVegansk smoothie med blåbär och ingefära

7. Banan- och chokladkaka

Banan i denna smet gör chokladkakan ­extra saftig och god. Se receptet här.

Recept på banan- och chokladkaka.

I säsong: 12 goda recept med rabarber

$
0
0
rabarber-nyttigt-säsong-recept

Nu är det hög tid att ta sig ut i trädgårdslandet och plocka in rabarbern. Denna syrliga godsak är inte bara nyttig, den går även att tillreda på många olika sätt. Vi har samlat de godaste recepten med rabarber i – som du kan njuta av hela sommaren.

Budapestrulle med rabarber och lime

Vad sägs om en god variant på en riktig klassiker? En budapestrulle med smak av rabarber och lime passar perfekt på sommarfesten.

Se recept här.Budapestrulle med rabarber och lime

Rabarbermarängtårta med limegrädde

Läcker marängtårta med rabarber och lime smakar gott på sommarkalaset.

Se recept här.
Rabarbermarängtårta med limegrädde

Rabarber- och jordgubbslemonad

Njut av en frisk och god lemonad som svalkar och släcker törsten i sommar.

Se recept här.
Rabarber- och jordgubbslemonad

Rabarberkaka med kardemumma

Bjud dina gäster på en härlig och lite seg kaka med knäckig smak av brynt smör.

Se recept här.
Rabarberkaka med kardemumma

Rabarberbullar med kardemumma

Goda och saftiga bullar med smak av rabarber och kardemumma som snabbt blir sommarens favorit.

Se recept här.
Rabarberbullar med kardemumma

Rabarber-madeleine­kakor med vaniljsås

Klassiska franska små, mjuka madeleine­kakor smaksätts med rabarber. Serveras med en klassisk vaniljsås.

Se recept här.
Rabarbermadeleiner

Rabarber- och kolanötspaj

Mums! Bjud gästerna på en riktigt god rabarber- och kolanötspaj. Kolanötter på toppen ger extra crunch till den syrliga smulpajen.

Se recept här.
Rabarberpaj

Aperol- och rabarberspritz

Perfekt till drinkkvällen! Den klassiska italienska drinken på ett helt nytt sätt – med smak av rabarber.

Se recept här.
aperol-och-rabarberspritz

Rabarberpaj med vit choklad och mandel

Det här är en extra festlig rabarberpaj som passar som dessert.

Se recept här.
rabarberpaj-med-vit-choklad-och-mandel

Vit choklad- och rabarberkaka med kardemummayoghurt

Rabarber, vit choklad och kardemumma är smaker som passar perfekt ihop. Så enkel och så god!

Se recept här.
Vit choklad- och rabarberkaka med kardemummayoghurt

Rabarber-cosmopolitan

Lyxa till det med en ny variant på den goda drinken Cosmopolitan.

Se recept här.Recept på rabarber-cosmopolitan.

Crumblebar med vit choklad, hallon och rabarber

Denna crumblebar är en knaprig godiskaka med rabarbersylt – som en blandning mellan godis och kaka, perfekt på picknick!

Se recept här.
Crumblebar med vit choklad, hallon och rabarber

11 ljuvligt goda sätt att använda jordgubbar på

$
0
0
jordgubbsrecept-bild
Här är några av våra bästa recept med jordgubbar, som du måste testa i sommar! Vad sägs till exempel om jordgubbsbullar, halloumiburgare med jordgubbssalsa eller jordgubbsvinäger?

Jordgubbssmulpaj med marshmallow-fluff

Under det knapriga smulet döljer sig en jordgubbskompott. Vår goda paj med fluffigt täcke är en given succé.

Se recept här.

Jordgubbssmulpaj med marshmallow-fluff

Jordgubbssoppa

Jordgubbssoppa är en svalkande dessertsoppa! Ljuvlig efter grillen-dessert som kan göras i förväg och stå kall i kylen. Passa på att grilla några marshmallows innan grillglöden helt falnat och servera till soppan.

Se recept här.

Jordgubbssoppa

Halloumiburgare med jordgubbssalsa

Recept på halloumiburgare som blir så otroligt god med den salta och gnissliga osten till jordgubbssalsa! Salsan kan göras ca 5 timmar före servering. Halloumiosten är godast nygrillad.

Se recept här.

vegoburgare halloumi

Vanilj- och jordgubbsbullar

Recept på vanilj- och jordgubbsbullar. Saftiga bullar med generös fyllning.

Se recept här.

Recept på vanilj- och jordgubbsbullar.

Rosépeppar- och balsamicomarinerade jordgubbar

Rosépeppar- och balsamicomarinerade jordgubbar är en spännande dessert. Jordgubbar matchar lite tuffare smaker som balsamvinäger och rosépeppar.

Se recept här.

Rosèpeppar- och balsamicomarinerade jordgubbar

Jordgubbsmousse

Recept på jordgubbsmousse. Det går bra med både frysta och färska jordgubbar till moussen. Använder du färska så ta gärna undan några till dekoration.

Se recept här.

Recept på jordgubbsmousse.

Kyckling med varma jordgubbar

Till kyckling med varma jordgubbar används tunt skivad kyckling som finns färdig att köpa. Snabbt och enkelt!

Se recept här.

Kyckling med varma jordgubbar

Jordgubbsrulltårta med jordgubbsfrosting

Jordgubbsrulltårta med jordgubbsfrosting är en lättbakad kaka. Den supergoda frostingen gör klassiska rulltårtan kalasgod.

Se recept här.

Jordgubbsrulltårta med jordgubbsfrosting

Chokladbollar med jordgubbar

Chokladbollar måste inte alltid smaksättas med kaffe, pröva jordgubbar! Försök hitta så smakrika som möjligt, annars tar chokladsmaken över.

Se recept här.

Chokladbollar med jordgubbar Receptbild - Allt om Mat

Jordgubbsvinäger

Jordgubbslyx som räcker länge. 
I kyl håller vinägern flera månader.

Se recept här.

Jordgubbsvinäger Receptbild - Allt om Mat

Jordgubbshonung

Jordgubbshonung är särskilt god till getost. Prova den även i te och på scones eller glass.

Se recept här.

Jordgubbshonung Receptbild - Allt om Mat

Allt du behöver när du ska ut och plocka bär

$
0
0
Plocka bär - guide till bärplockare och annan bra utrustning till skogsutflykt

Den svenska skogen är till bredden fylld av goda bär. Redan i början av juni kan vi njuta av smultron, i juli och augusti av vildhallon, blåbär, björnbär och hjortron och efter det är det hög tid att plocka lingon.

Här får du tips på utrustning som gör bärplockningen enklare och ännu roligare.

BärplockareBärplockare

Bärplockare finns i olika varianter – testa dig fram och se vilken som passar dig bäst.

Hopfällbar bärplockare och bärbälte från Smarta Saker

En mer klassisk bärplockare hittar du här hos Bagaren & kocken.

Läs också: Då är de svenska bären mogna

Korg eller hink till bärplockningbar-korg

En vanlig hink eller varför inte en skål från köket fungerar utmärkt att plocka bär i. Fördelen med en hink är att bären inte trilla ut i första taget och att den är enkel att bära. En flätad korg passar också finfint att plocka bär i.

Korg ”Skogsbär” från Åhléns.

Hink, finns i olika färger, från Kitchen Time.

Recept på hallonkaka

Rensa lingon och andra bärbar-rensare

En bärrensare gör jobbet enklare – barr, löv och mossa som följt med hem från skogen rensas smidigt ut. Ett annat sätt att rensa bär på är att hälla ut dem lite i taget på en kökshandduk som placerats på bordet, sätta en skål i knät och sedan rulla ner bären i skålen. På det sättet stannar de mesta av skogsresterna kvar på kökshandduken.

Bärrensare från Smarta Saker.

Recept på lingonkladdkaka

Lagom varma kläder och torra fötterbar-jackor-stovlar

En bär-tur i skogen blir betydligt härligare om du har bra kläder. Satsa på lätta plagg som andas, gärna lager på lager och något vind- och vattenavvisande. På fötterna fungerar sköna kängor eller gummistövlar beroende på väderlek och hur terrängen du plockar i ser ut.

Smidig jacka ”Atom LT Hoody” från Arc’teryx. Finns i flera färger, både dam- och herrmodell.

Låg gummistövel i modellen ”Chelsea” från Tretorn, Outdoorexperten.

Superlätt vind- och vattenavvisande jacka ”L.I.M Crown Jacket” från Haglöfs. Både dam- och herrmodell.

Recept på blåbärspaj

Skydda dig mot myggen

En sjal eller buff eller en tunn mössa som går ner över öronen skyddar huvudet mot irriterande myggor och knott. Kanske lite myggmedel av något slag också får följa med ut i skogen.

Ryggsäckbar-ryggsack

En bra ryggsäck är inte i vägen när du böjer dig ner efter alla goda bär. Här får du också plats med en lättare jacka, myggmedel och fika.

Ryggsäck ”Baxen” från Lundhags, Outdoorexperten.

Ryggsäck ”Knekken No.26” från Bergans, Outdoorexperten.

Recept på mjölkchokladmousse med björnbär

Vätska och varm dryckbar-dryck

Fyll på med vätska när du är ute i skogen. Även om bärplockning inte kan liknas vid ett träningspass behöver kroppen vätska. Och en och annan paus med varm dryck – ta med en termos med kaffe, te, choklad eller kanske nyponsoppa.

Vattenflaska i rostfritt stål från Hydroflask, Outdoorexperten.

Termos från Klean Kanteen, Outdoorexperten.

Recept på varm choklad

Så tar du hand om bären du plockarbar-syltburk

När du väl rensat bären är det hög tid att ta hand om dem. Kanske vill du koka lingonsylt eller baka en blåbärspaj? Det går också bra att frysa in bär som de är för att ta fram och laga eller baka något av dem vid ett senare tillfälle.

Konserveringsglasburk ”Mold” från Weck Jars, Jordklok. Finns i flera olika storlekar.

Recept på lingonsylt

Sugen på ännu mer skogskänsla när du kommer in? Spela ett lärorikt och härligt memory med skogstema, för alla åldrar.1spel-memory-skogen_2000616_ninja-print_dt_5

Memory ”Skogen” från Ninja Print, Designtorget.

Läs också: Guide till bra utrustning när du ska plocka svamp

Viewing all 100 articles
Browse latest View live